09
Mar

Uzbudljivo na Šalati

. Posted in Novosti

Članak i ilustracija u potpunosti su preuzeti sa Hrvatskog hokejaškog portala. Autor: Drax

Igranje na otvorenom klizalištu na Šalati uvijek sa sobom nosi rizik odgode utakmica zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Upravo zato se odgodila susret trećeg kola između Zagreba i Mladosti umjesto kojeg se u prvom slobodnom terminu natjecanje nastavilo drugim krugom. Mladost je stoga dobila priliku uzvratiti "medvjedima" za tijesan poraz s otvaranja prvenstva. "Mamuti" su silovito otvorili utakmicu postigavši pogodak već u prvoj minuti. Do polovice prve trećine Mladost je vodstvo povećala, a u kratkom roku mladostaši su još dva puta zatresli protivničku mrežu. Medveščak je tek u zadnjim trenucima pred veliki odmor smanjio zaostatak. "Medvjedi" su u nastavku susreta zbili redove i s dva pogotka u prvom dijelu trećine uhvatili priključak s protivnikom. Mladostaši su zaustavili nalet protivnika i pred kraj se trećine novim pogotkom odmaknuli od Medveščaka. Posljednja trećina donijela je bespoštednu borbu za bodove. "Medvjedi" su ponovo bili u naletu pa su sredinom trećine prišli na gol zaostatka, a pet minuta prije kraja trećine i izjednačili.  Drama je bila na vrhuncu kad je Mladost u samoj završnici trećine postigla pobjedonosni pogodak za konačnih 6:5.

 

Mladost - Medveščak 6:5 (4:1, 1:2, 1:2)

Zagreb, klizalište na Šalati, 19.12.2017.
Gledatelja: 50
Suci: Polašek i Premerl

Strijelci:

1:0 MLA Mandušić (Bodiroga, Oremuš) 1'
2:0 MLA Šimunković 8'
3:0 MLA Matijević (Šimunković, Buconjić) 12'
4:0 MLA Bauer 13'
4:1 MED Završki (Soldić) 20'
4:2 MED Polonijo 26'
4:3 MED Završki (Polonijo) 30' PP1
5:3 MLA Buconjić (Sinković) 40'
5:4 MED Kurjaković (Završki, Filipović) 50'
5:5 MED Soldić (Završki, Vukadin) 56' PP1
6:5 MLA Šimunković 59'

Udarci na gol:
Mladost 20
Medveščak 30

Isključenja:
Mladost 4 min
Medveščak 4 min

Mladost: Janjatović-Lončar - Kireta, Dragojević, Bodiroga, Mandušić, Oremuš - Looser, Grgić, Matijević, Šimunković, Buconjić - Petan, Sinković, Meničanin, Barna, Bauer - Pažin. Trener: Janjatović

Medveščak: Penzer, Makovac - Polonijo, Bestić, Čeak, Kašparek, Vukadin - Filipović, Valečić, Završki, Soldić, Kurjaković - Kuljak, Žigmund, Sirk, Drugović, Varžak. Trener: Žibret

Postava Mladosti je u odnosu na prvu utakmicu s "medvjedima" bila jača za braniča Dragojevića i napadača Bauera dok je izostao mlađi kadet Goršić koji je na premijeri sezone nastupio u obrani. Trener Janjatović unio je nekoliko manjih izmjena u postave. Matijević je zaigrao u navali sa Šimunkovićem i Buconjićem dok se Barna pridružio Meninčaninu i Baueru. Mandušić, Oremuš i Bodiroga su ostali na okupu. Dva branička para se nisu mijenjala, a Dragojević je umjesto Goršića nastupio s Kiretom. Statistika nastupa selekcije Teama Zagreb u prvenstvu Slovenije ukazuje na formu vodećih igrača u sastavu. Šimunković se s 12 bodova nalazi na petom mjestu u internom poretku, a slijedi ga Mandušić s 3 boda. Vratar Janjatović-Lončar skupio je 86,82% obrana uz 8 pobjeda.

Medveščak je iza sebe imao već dvije odigrane utakmice u domaćem prvenstvu. Posljednju utakmicu sa Zagrebom, "medvjedi" su uvjerljivo izgubili pa su u drugom okršaju s Mladosti tražili nove bodove. Trener Žibret ni ovog puta nije mogao računati na vratara Čavića pa je posegnuo za dvojcem iz mlađih kadeta. Nedostajao je i napadač Košević, ali se zato u postavi po prvi puta našao mlađi kadet Kurjaković. Polonijo je premješten u obranu gdje je zaigrao s Bestićem, pa su u navali sa Završki završila dvojica mlađih kadeta, Soldić i Kurjaković. Umjesto Varžaka, s Kašparekom i Vukadinom u napadu je zaigrao Čeak. Svi "medvjedi" koji su se istaknuli u Teamu Zagreb bili su na raspolaganju. Tu je bio Filipović koji sa 6 bodova dijeli drugo mjesto po učinku među braničima Teama Zagreb, kao i napadači Završki s 31 i Polonijo sa 16 koji se nalaze na trećem i četvrtom mjestu u internom poretku selekcije.

"Mamuti" su poveli već u prvoj minuti. Kombinaciju Oremuša i Bodiroge, preciznim je udarcem završio Mandušić. "Medvjedi" se nisu dali obeshrabriti rano primljenim pogotkom pa se razvila ravnopravna igra s prilikama na obje strane. Na novi pogodak nije trebalo dugo čekati. U osmoj minuti Šimunković je poslije samostalne akcije svladao čuvara mreže Medveščaka. Unatoč stečenoj prednosti, mladostaši se nisu mogli nametnuti protivniku koji nije posustajao nego je i dalje tražio put prema mreži "mamuta".

U 12. minuti Penzer je i po treći put morao vaditi pak iz mreže. Tijekom isključenja sa zadrškom Filipovića, Matijević je na asistencije Buconjića i Šimunkovića, zatresao mrežu Medveščaka. Ovaj pogodak je uzdrmao "medvjede" koji za manje od minute primaju i četvrti zgoditak. Ovog puta u akciji se našao Bauer koji sigurnim udarcem dovodi Medveščak na rub poraza. Mladostaši su potom zastali što je omogućilo "medvjedima" da dođu k sebi i uspostave ravnotežu u igri. Kad se već činilo da neće biti novih uzbuđenja, Završki je na asistenciju Soldića vratio tračak nade za Medveščak.

Suparnici su u drugu trećinu ušli kao da je omjer izjednačen. Medveščak je tražio način da smanji zaostatak dok su "mamuti" nastojali još kojim pogotkom slomiti otpor protivnika. Između vratnica se umjesto Penzera pojavio Makovac. "Medvjedi" su bili uspješniji u provođenju svojih planova jer je Polonijo u 26. minuti pogodio mrežu Mladosti. Raspoloženje među medveščakovcima se podiglo kao i razina njihove igre. Pritisak Medveščaka doveo je i do prekršaja Buconjića u 29. minuti. Mladostaši su se uspješno branili tijekom prve minute kazne, a onda je Polonijo uposlio Završkog čiji pogodak dovodi "medvjede" na samo gol manjka za suparnikom.

Mladost je uspjela zaustaviti zamah protivnika, a potom, malo po malo, preuzima igru u svoje ruke. Mreže su neko vrijeme mirovale, a onda je ravnotežu snaga narušio prekršaj Polonija u 37. minuti. Njegovi suigrači su izdržali opsadu svojih vrata sve do izjednačenja snaga na ledu. Međutim, pritisak "mamuta" nije popuštao. U posljednjoj minuti pred drugi odmor, Buconjić je na asistenciju Sinkovića vratio razliku na dva gola u korist Mladosti. Medveščak se na kraju druge trećine nalazio u povoljnijem položaju nego što je to bio slučaj dvadeset minuta ranije no i dalje je u dobitnom položaju bila Mladost.

"Medvjedi" su u posljednju trećinu ušli na sve ili ništa. Od prvog bulija preuzeli su igru u svoje ruke pa su se naleti Medveščaka nizali jedan za drugim. Unatoč velikoj premoći, Medveščak nikako nije uspijevao smanjiti zaostatak. Obrana Mladosti, predvođena vratarom Janjatovićem-Lončarom, uspješno je odbijala sve nalete protivnika. Sredinom trećine, napori "medvjeda" urodili su plodom. Nakon kombinacije Filipovića i Završkog, strijelac za Medveščak bio je Kurjaković. Hvatanje priključka s protivnikom dalo je dodatni poticaj "medvjedima" koji pojačavaju pritisak.

Mladostaši su se uspješno branili još nekoliko minuta, a onda je prekršaj napravio Dragojević. Razigranim kadetima Medveščaka trebalo je četrdesetak sekundi za iskoristiti brojčanu prednost. Akciju Vukadina i Završkog, izjednačujućim je zgoditkom završio Soldić. "Medvjedima" je za rukom pošlo gotovo nemoguće, stići zaostatak od čak četiri pogotka. Kako se približavao završetak trećine tako se sve više činilo da će se odluka o pobjedniku potražiti u produžetku. Međutim, minutu i pol prije kraja Šimunković je samostalnom akcijom donio pobjedu svojoj momčadi.

U dva međusobna okršaja Mladost i Medveščak su pokazali da se mogu ravnopravno nositi jedan s drugim, nastavljajući tradiciju koju su ova godišta igrača započela još u mlađim kadetima. Hoće li jedna od ove dvije momčadi biti u stanju ozbiljnije zaprijetiti "veprovima", pokazat će utakmice koje dolaze.

RBA

 

limes plus gray