16
Apr

Mladost osvojila drugo mjesto u IHL ligi

. Posted in Novosti

Članak je u potpunosti preuzet sa Hrvatskog hokejaškog portala. Napisao/la Aleksandar

Dva dana nakon potopa u Ljubljani Mladost je pokazala sasvim drugo lice. Trideset minuta bili su orkanski vjetar koji nosi sve pred sobom i malo po malo stizali prednost gostiju. Pauzu između druge i treće trećine dočekali su sa sedam golova prednosti, dovoljno za naslov pobjednika Internacionalne hokejaške lige za mlađe kadete. Trebalo je odigrati barem nulu u posljednjim petnaest minuta. Nažalost, požrtvovni "mamuti" ostali su bez snage i dozvolili Slaviji povratak u utakmicu. Na kraju su ostali gol kratki za raspucavanje, a dva za naslov pobjednika. HK Slavija junior iz Ljubljane je pobjednik prve sezone IHL-a. Uprkos porazu 5:10  prednost iz prve utakmice bila im je dovoljna za naslov najboljeg u ovoj sezoni. Pet golova Brune Idžana, četiri Roka Goršića i gol Lee Buljete doveli su Mladost nadomak ukupnoj pobjedi, no na kraju su ostali bez snage.  

 

       
       Zagreb, klizalište Velesajam, 29.ožujak 2018
        IHL utakmica broj 215, gledatelja 57
        Suci: Metzinger,Polašek

        KHL MLADOST U12    - HK SLAVIJA JUNIOR U12 10:5 (4:1,5:1,1:3)

        Mladost: Penzer, Stojanović - Buljeta, F.Debeljak, Goršić, B.Idžan, M.Idžan, Mandušić, Marojević, Najdanović, Šarčević, Šimunković, Šmejkal, Štefanac, Tukulj, Varga, Zdilar. Trener: Janjatović, Marš

        Slavija: Kuder, Lalič - Bizjak, Bolte, Brunček, Golob, T.Gostiša, Janežič, Juhart, Klemenčić, Kvartuh, Petrović, Predalič, Špendal, Starašinič, Šuštar, Turšič Sečkar, Volaj, Vresk. Trener: Pesjak

   
        Strijelci:
        1:0 MLA B.Idžan (Goršić, Šmejkal) 5'
        2:0 MLA Goršić (B.Idžan) 6'
        3:0 MLA B.Idžan (Šmejkal) 9'
        3:1 SLJ Turšič Sečkar (Špari Leben) 13' SH1
        4:1 MLA B.Idžan (Šmejkal) 14'
        5:1 MLA B.Idžan 16'
        6:1 MLA Goršić (B.Idžan) 19'
        6:2 SLJ Turšič Sečkar (Špari Leben) 21'
        7:2 MLA B.Idžan (Goršić, Šarčević) 23'
        8:2 MLA Goršić (B.Idžan, Štefanac) 25'
        9:2 MLA Goršić (B.Idžan) 26'
        9:3 SLJ Petrovič 37'
        9:4 SLJ Špari Leben (Petrovič) 37' PP1
        10:4 MLA Buljeta (B.Idžan) 39' PP1
        10:5 SLJ Bizjak (Špari Leben) 42'

      
        Udarci na gol
        Mladost 25
        Slavija 15

    
        Isključenja
        Mladost 4 min
        Slavija 6 min

      
Kako opisati put mlađih kadeta Mladosti u ovoj sezoni IHL-a? U sezonu su ušli tiho, kao ekipa koja nema ni tri petorke u generaciji. No kako je vrijeme odmicalo, ekipa predvođena iznimnim dvojcem (Bruno Idžan i Roko Goršić) rušila je sve prepreke pred sobom, pobjedila i pretekla sve slovenske favorite i uspjela je biti najbolja u redovnom dijelu natjecanja. Doigravanje je donijelo nastavak dominacije "mamuta", a onda se sve srušilo u samo jednoj utakmici. U jednoj utakmici u kojoj su se poklopile dvije stvari. Odlična igra Slavije i katastrofalan dan Mladosti. Mogli smo i prije doigravanja zamisliti scenarije u kojem će "mamuti" izgubiti, no niti jedan nije uključivao razbijanje sa šest golova razlike u jednoj utakmici.

Neustrašivi kakvi jesu, zaostatak iz prve utakmice "mamuti" su prihvatili kao pravi izazov. Četrdeset i pet minuta za odlazak na vrh. Mladost je krenula jako, no ni Slavija se nije povukla. Svaku pukotinu u obrani "mamuta" pokušali su pretvoriti u svoju korist, ali prednost koju su donijeli iz Ljubljane topila se malo po malo. Bruno Idžan doveo je Mladost u vodstvo u petoj minuti, a Roko Goršić povisio na 2:0 minutu kasnije. Kada su u devetoj minuti Šmejkal i Idžan kreirali treći gol "mamuta" vidjelo se da je željeni cilj dohvatljiv. Igrač više kojeg je Mladost dobila početkom dvanaeste minute bio je dobar put za dodatno približavanje, no gol je pao na "krivoj" strani, Slavija je smanjila na 3:1. Prije odmora Idžan je na dodavanje Šmejkala vraća prednost na tri gola, a sve više "drukera" vjeruje u uspjeh.

Nastavak je donio nove nalete "mamuta" koji su izglede Slavije činili sve slabijima. U prvom napadu mreža se ponovo trese, Idžan ponovo zabija i Mladost je već na +4. Goršić tri minute kasnije gura "mamute" na pet golova prednosti. Navijači gostiju, pristigli u znatnom broju, opremljeni bubnjevima i megafonom pokušavaju svoje dečke vratiti u igru. Nakratku uspijevaju. Slavija smanjuje u 21. minuti, no do kraja trećine Goršić i Idžan postižu još tri gola i odvode Mladost na željenih +7.

Tako blizu, a ipak daleko. Za podvig je trebalo u preostalih petneast minuta barem održati prednost. Lakše je to reći nego napraviti. Ponajbolji igrači odigrali su većinu od odigranih trideset minuta, a odmor između druge i treće trećine je kratak, samo pet minuta. Stručni strožer je odlučio završnicu odigrati sa vrlo malo igrača. Idžan, Goršić i Šarčević odmarali su tek na bulijima, a Buljeta i Šmejkal tek su povremeno drugim suigračima prepuštali svoje mjesto na ledu. Kako je vrijeme odmicalo tako su "mamuti" postajali sve tromiji i sve češće griješili. U 37. minuti gosti u samo tridesetak sekundi okreću rezultat. Sa dva gola spuštaju se na pet golova zaostatka što naslov donosi njima.

Pokretači igre Mladosti nisu imali snage ponovo pokrenuti ekipu, no tu je bila Lea Buljeta koja je napravila glavninu posla za desti gol Mladosti. Probila se iz pozadine po lijevoj strani, uposlila Idžana pred golom, a stigla i na odbijanac kojeg je pospremila u mrežu. Šest golova prednosti dovoljno je za raspucavanje, no do kraja ima više od pet minuta. Nedostatak snage kumovao je i posljednjem golu Slavije. Čvršći i agresivniji gosti uspjeli su pak pod kontrolom "mamuta" osvojiti u napadačkoj trećini i u dva poteza zabiti gol koji im donosi naslov pobjednika preve sezone IHL-a. Snage za novi preokret nije bilo. Iz iscrpljenih igrača i suze su teško padale. Umjesto proslave naslova "mamutima" je ostalo tapšanje po leđima i kurtoazne pohvale znanih i neznanih.

Najmlađa natjecateljska kategorija Mladosti bila je na pragu naslova, no ostala je praznih ruku. Zapeli su na zadnjoj prepreci no to ne može umanjiti njihov uspjeh. Suverenim igrama i pobjedama probili su se do finala i visoko postavili ljestvicu ne samo za nove generacije Mladosti nego i za ostale hrvatske predstavnike u međunarodnim natjecanjima. U 32. utakmice pobjedili su 28 put uz dva poraza nakon raspucavanja i dva u regularnom vremenu, Prikupili su su najviše bodova, pobjedili najviše puta i zabili najviše golova. Možemo im samo čestitati i reći Mladost osvojila drugo mjesto u Internacionalnoj hokejaškoj ligi.

Bruno Idžan (200 bodova) i Roko Goršić (170) predvodnici su Mladosti i lige po bodovima, no poimence treba spomenuti i sve preostale igrače koji su predstavljali "mamute" u ovoj ligi i svojim zalaganjem doprinijeli ovom uspjehu. Petar Stojanović, Hrvoje Debeljak i Gabrijel Penzer branili su vrata Mladosti u IHL-u. U polju su se izmjenjivali Lea Buljeta, Mihael Šarčević, Patrik Šmejkal, Bartol Šimunković, Patrik Marojević, Marko Mandušić, Jan Štefanac, Fran Debeljak, Nikola Varga, Josip Najdanović, Erik Tukulj, Filip Zdilar, Marko Idžan, Jakov Matijević, Lucija Koren i Tin Hrvoj. 

RBA

 

limes plus gray