SRETAN USKRS

16
Sep

Premijera koja obećava

. Posted in Novosti

(Članak je u potpunisti preuzet sa hrhokej.net portala)

Hrvatski juniori su prije dvije godine nastupili u prvenstvu Slovenije i nisu se baš proslavili. Godinu dana kasnije ispisali su ih protiv njihove volje iz slovenskog prvenstva zajedno s mlađim juniorima i kadetima. Potonje dvije selekcije su se zajedno sa selekcijom mlađih kadeta vratile u nadmetanje sa Slovencima i Austrijancima, no za juniore je ponestalo sredstava. Budući da su seniori potpuno bezrazložno srezali broj klubova u IHL-u s tri na dva, postalo je jasno da bi u takvom razvoju događaja juniori opet izvukli kraći kraj. Međutim, u Mladosti se nisu složili s takvim scenarijem nego su se samostalno prijavili za nastup u IHL-u. U svojoj prvoj slovenskoj utakmici pod vlastitim imenom, mladi "mamuti" su gostovali kod Olimpije. Poslije žestoke borbe u kojoj je domaćin u jednom trenutku imao i tri gola prednosti, Zagrepčani su u završnici prišli na samo gol zaostatka i bili u prilici i izjednačiti. "Zmajčeki" su na kraju ipak upisali sva tri boda pobjedom od 3:2.Olimpija - Mladost 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)

Ljubljana, dvorana Tivoli, 15.9.2019.
Gledatelja: 57
Suci: Čamdžić, Groznik i Bohinc

Strijelci:

1:0 OLI Šubic (Marinković) 15'
2:0 OLI Mehle (Ogrinc, Stipanič) 15'
3:0 OLI Mehle (Žeželj) 32' PP1
3:1 MLA Paulović (Grgurić Lo.) 39'
3:2 MLA Marojević (Grgurić Lu., Varga) 58'

Prekršaji:
Olimpija 12 + 10 (Keber) min
Mladost 8 + 10 (Lovak) min

Olimpija: Kavčič, Purkat - Kepic, Ogrinc, Žeželj, Mehle, Keber - Jan, Čerenjak, Stipanič, Marinković, Šubic - Kokelj, Zupanič, Gerkman, Kosmač. Trener: Rahmatuljin

Mladost: Goršić, Krasić - Belina, Seitz, Grgurić Lo., Paulović, Pleština - Janjatović, Đerek, Lovak, Kramarić, Čiček - Polović, Varga, Grgurić Lu., Dabac Divić, Marojević - Brukec, Čeak. Trener: Cerovečki

Promjena godišta u slovenskom prvenstvu s "parnih" na neparne", značila je da ove sezone u uzrastu juniora pravo nastupa imaju hokejaši do 19 godina. Uz njih, dopušten je i nastup trojici igrača rođenih 2000. Mladost je za ovu priliku posudila dvojicu vrsnih hokejaša Medveščaka, napadača seniorske reprezentacije Paulovića i braniča mlade reprezentacije, Belinu. Dres hrvatske mlade ili juniorske reprezentacije prošle su sezone nosili i vratar Goršić, braniči Đerek i Seitz te napadači Kramarić, Lovak, Čiček i Pleština. Od igrača koji su prošle sezone osvojili drugo mjesto u hrvatskom prvenstvu u sastavu kojeg je trener Cerovečki doveo u Ljubljanu nije bilo vratara Tomića, braniča Cerovečkog te napadača Hanžeka i Ikanovića Šilhana. Uz njih u Mladosti više nema Idžana koji se vratio u Slaviju, Ruklića koji je otišao u Kanadu ni Jakovca koji je prestao s igranjem hokeja. U zagrebačkom sastavu svoje mjesto su našla i četvorica igrača koji su po slovenskom sustavu još uvijek mlađi juniori (rođeni 2003. i kasnije).

Olimpija je prošle sezone osvojila peto mjesto u konkurenciji šest slovenskih momčadi i Crvene zvezde. Ljubljančani su u prvom krugu doigravanja nadjačali Bled s 2:1 u pobjedama, da bi u polufinalu izgubili od Jesenica u dvije utakmice. Budući da su prošle sezone juniori bili igrači do 18 godina, svi su igrači ostali u juniorskom uzrastu i za novo prvenstvo. Najbolji strijelci za "zmajčeke" bili su Žiga Mehle, Mark Sojer i Blaž Stipanič. Sojer je od ove sezone član mlade momčadi Villacha koja se natječe u EBYSL-u, a ljubljanski sastav napustili su i vratar Ian Sotlar koji je pošao u SAD te branič Nik Pratneker Hatič koji je sada član mlađih juniora finskog Bluesa iz Espooa. Veliko pojačanje za Olimpiju je povratak vratara Lana Kavčiča iz Švedske koji je postao pričuvni vratar prve momčadi koja se natječe u Alpskoj ligi. Spomenimo na kraju da se u redovima "zmajčeka" nalazio i nekadašnji Zagrebov napadač, Karlo Marinković koji je još uvijek mlađi junior.

Napisao/la Drax

RBA

 

limes plus gray