04
Mar

NAKON 13 GODINA PRVACI HRVATSKE

. Posted in Novosti

Članak je u potpunosti preuzet sa portala hrhokej.net. Autor Drax

Hokejaši Mladosti su nakon 13 godina ponovo osvojili naslov prvaka Hrvatske. "Mamuti" su u petoj, odlučujućoj utakmici finala doigravanja nadjačali Zagreb s 3:2. Mladostaši su na krilima pobjede u prethodnoj utakmici zaigrali napadački u prvoj trećini. Prvi pogodak postigli su sredinom trećine, a drugi tik pred odlazak na prvi odmor. "Veprovi" su u nastavku susreta iskoristili nekoliko prekršaja protivnika da preuzmu inicijativu. Zagrebašima se trud isplatio tek u završnici trećine kad s dva uzastopna zgoditka dlaze do izjednačenja. Mladost je početkom posljednje trećine vratila u vodstvo nakon čega se razvila ravnopravna borba. Zagreb je krenuo na sve ili ništa ne bi li izjednačio, a "mamuti" su vrebali svaku priliku za povećanje vodstva. Budući da se mreže nisu tresle, zagrebaši u završnici trećine pokušavaju sa šestoricom igrača, bez vratara, doći do poravnanja. Međutim, Mladost se obranila pri čemu nije uspjela zatresti nebranjenu mrežu. Posljednji zvuk sirene označio je početak velikog slavlja "mamuta".

 

Mladost - Zagreb 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 3.3.2021.
Suci: Belić, Metzinger, Grozaj i Knez

Strijelci:

1:0 MLA Čunko (Šakić) 9'
2:0 MLA Čunko (Šakić, Smolec) 20'
2:1 ZGB Jarčov F. 35'
2:2 ZGB Novotny (Kegalj) 38'
3:2 MLA Mirić (Šakić, Trstenjak P.) 44'

Udarci na gol:
Mladost 30
Zagreb 30

Isključenja:
Mladost 8 min
Zagreb 2 min

Mladost: Rosandić, Štimac-Rojtinić - Delić, Smolec, Čunko, Trstenjak P., Šakić - Trstenjak N., Kramarić L., Mirić, Idžan, Dobrić - Cerovečki R., Borić, Hanžek, Kramarić N., Plahutar - Matošić, Premerl, Kozina, Novak, Trstenjak T. Trener: Smerdelj

Zagreb: Valenčić, Bujanić - Srketić, Kegalj, Čanić, Jarčov F., Novotny - Vedlin, Stančić T., Čizmadija, Marinković, Selitaj - Alić, Bezuk, Tadić, Jović, Kaleb - Ljubičić. Trener: Bregant

Mladost je pune dvije sezone bila neporažena u redovnom dijelu prvenstva. Prošle sezone je ostala bez prilike boriti se za naslov zbog prekida prvenstva, a sada joj se sav napor i uloženi trud sveo na petu, odlučujuću utakmicu finala doigravanja. Sve što se dogodilo u prethodne dvije godine, odjednom je prestalo biti važno, a ocjena o uspjehu ili neuspjehu ovisit će isključivo o ishodu ovog susreta. "Mamuti" su se u finalu namjerili na ravnopravnog i po mnogo čemu neugodnog suparnika. Dvije su utakmice otišle u produžetak, a dvije su završile uvjerljivim pobjedama, jednom Mladosti, drugi put Zagreba. Mladostaši su ipak osjećali teret favorita i spoznaju da u ovom finalu još nisu pokazali sve svoje mogućnosti.

Trener Smerdelj, je za ovaj susret ostavio prve dvije navale u istim sastavima kao i na prethodnoj utakmici, a treći napad je sastavio od četvorice igrača iz treće i četvrte navale. Među napadačima se nalazio i nedovoljno oporavljeni Novak za kojeg nije bilo izgledno da će nastupiti. Cerovečki se vratio u obranu gdje je ostao i Smolec. Branički parovi su se prerasporedili, a između vratnica je ostao Rosandić. Izuzev Novaka, nije bilo novih igrača u sastavu. Šakić je s 34 boda i dalje predvodio cijelu ligu po broju bodova. U klupskom poretku slijedili su ga Mirić s 27, Plahutar i Dobrić sa po 17 te Čunko, Petar Trstenjak i Smolec sa po 16 bodova. Rosandić je zaustavio 92,12% udaraca prema svojim vratima.

U taboru Zagreba također su morali ostaviti sve iza sebe, a naročito spoznaju kako ih je devet minuta dijelilo od obrane naslova prvaka. Zagrebaši su se pokazali kao ravnopravan ili bolji suparnik tijekom cijelog dvoboja izuzev zadnjih 25 minuta druge utakmice. Premda nisu imali takvu širinu kao Mladost, "veprovi" su manjak igrača nadoknađivali izuzetnom borbenošću i zalaganjem. Pred njima je sada bila samo jedna utakmica koja je odlučivala o svemu. Prije dvije godine, Zagreb je upravo u petoj utakmici oduzeo naslov prvaka Medveščaku, a i ove sezone zagrebaši su u "majstorici" polufinala potpuno nadigrali "medvede" i izborili finale. U ovakvoj utakmici, bilo je za očekivati da "veprovima" nikakav napor neće biti prevelik.

Trener Bregant nije imao previše prostora za manevar. Valenčić je ostao pouzdana stijena između vratnica, četvorica braniča držala su obranu, a samo su Kaleb i Selitaj zamijenili mjesta između druge i treće navale. U odnosu na prethodnu utakmicu, u sastavu više nije bilo juniora Radonića, Digule ni Matuška, a nitko se nov nije našao u postavi. Luka Jarčov je s 31 bodom bio najučinkovitiji među "veprovima", a odmah uz bok nalazio mu se Vedlin s 30 bodova. Čizmadija je upisao 18 bodova, a Marinković i Kegalj po 17. Tibor Stančić i Novotny postigli su po 16 bodova. Valenčić je predvodio sve hrvatske čuvare mreža s 93,48% obrana.

RBA

 

limes plus gray