16
Oct

Započelo domaće prvenstvo

. Posted in Novosti

Članak i ilustracija u potpunosti su preuzeti sa portala hrhokej.net Napisao/la Drax

Utakmicom između Mladosti i Siska krenulo je i nadmetanje u 29. prvenstvu Hrvatske u hokeju na ledu. Naslov prvaka brani Zagreb koji je u dramatičnom finalu u pet utakmica svladao "vječnog" prvaka Medveščaka i nakon 23 godine čekanja podigao pobjednički pehar. Budući da se samo Mladost samostalno natječe u IHL-u, ove sezone svi se hrvatski klubovi nadmeću u istoj ligi za četiri mjesta koja vode u doigravanje. "Mamuti" su se po očekivanju brzo nametnuli Siščanima koji su održavali "nulu" sve do sredine prve trećine. Jednom kad je "procurila", sisačka obrana je do kraja trećina primila još pet pogodaka. Zagrepčani su u nastavku susreta usporili igru, ali su i tako još četiri puta zatresli protivničku mrežu. "Vitezovi" su prvi pogodak postigli u zadnjim trenucima druge trećine. Posljednjih dvadeset minuta proteklo je u "premotavanju" utakmice pa ni strijelci nisu bili raspoloženi. Mladost je na kraju upisala prva tri boda pobjedom od 12:2.


Mladost - Sisak 12:2 (6:0, 4:1, 2:1)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 14.10.2019.
Gledatelja: 23
Suci: Polašek, Saković i Grozaj

Strijelci:

1:0 MLA Vuglač (Ivšac) 10'
2:0 MLA Novak (Mirić) 11'
3:0 MLA Šutevski 17'
4:0 MLA Mirić 18'
5:0 MLA Kramarić N. (Premerl) 20'
6:0 MLA Kramarić N. (Kramarić L., Premerl) 20'
7:0 MLA Novak (Smolec) 26'
8:0 MLA Kramarić N. 29'
9:0 MLA Hanžek (Smolec, Novak) 30'
10:0 MLA Trstenjak P. 36' PP1
10:1 SIS Lončar 40'
11:1 MLA Mirić (Novak, Kramarić L.) 44'
12:1 MLA Šutevski (Kozina, Cerovečki R.) 53'
12:2 SIS Komljenović (Rožanković, Lončar) 59'

Udarci na gol:
Mladost 46
Sisak 19

Prekršaji:
Mladost 4 min
Sisak 2 min

Mladost: Tomić, Goršić - Cerovečki R., Cerovečki N., Mirić, Novak, Hanžek - Janjatović, Smolec, Grahovar, Trstenjak P., Čunko - Kramarić L., Premerl, Šutevski, Kramarić N., Kozina - Ivšac, Dabac Divić, Vuglač. Trener: Smerdelj

Sisak: Mrđenović, Batnožić - Belanger, Vukmanović, Ličina, Kralj, Komljenović - Domitrović, Lučan, Stančić, Dejanović, Lončar - Zamboni, Rožanković. Trener: Janković

Sudjelovanje Medveščaka, Zagreba i Mladosti u International Hockey League, zajedničkom natjecanju slovenskih, hrvatskih i srpskih klubova bitno je utjecalo na oblik hrvatskog prvenstva u posljednje tri godine. U sezoni 2016/17 tri zagrebačka kluba su usporedno s nadmetanjem u IHL-u igrala po dvije utakmice sa Siskom koje su bile bez ikakvog natjecateljskog značaja, jer je Sisku već bilo dodijeljeno četvrto mjesto za doigravanje, a poredak u IHL-u je određivao redoslijed zagrebačkih klubova za hrvatsko doigravanje.

Godinu dana kasnije, odustalo se od natjecateljski beznačajnih utakmica pa je Sisak, zajedno s Mamutom iz Delnica odigrao tri utakmice u skupini B hrvatskog prvenstva koje su određivale tko će se kao četvrti pridružiti zagrebačkim klubovima u doigravanju. Prošle sezone se igralo po istom sustavu. Zagrebački klubovi su odigrali IHL i nakon toga ušli u doigravanje PH, a Sisak, Kuna i Siscia su se u skupini B borili za prvo mjesto koje je vodilo u polufinale doigravanja. Zagrebačka Kuna je bila najuspješnija pa se u doigravanju sučelila budućem prvaku Zagrebu.

Prošlosezonski hrvatski hokejaški potres koji je doveo do urušavanja institucije hrvatskog hokeja, Medveščaka prenio se u novu sezonu. Stari Medveščak odlazi u stečaj, a na njegovo mjesto dolazi Kuna, pod novim imenom Medveščak mladi. Novi "medvedi" se nisu odvažili uključiti u IHL premda su dobili gotovo sve igrače od nekadašnjeg Medveščaka, a usput su se i pojačali. Još je veće iznenađenje bilo odustajanje novog prvaka Zagreba od nastupa u IHL-u. Umjesto da je peti naslov prvaka dao klubu dodatni vjetar uleđa i potaknuo ambiciozniji iskorak u regionalno natjecanje i Kontinentalni kup, "veprovi" su se odlučili zatvoriti na Velesajam kao da im peti naslov nije bio poticaj nego opterećenje.

Uz Medveščak mladi i Zagreb, u prvenstvu nastupa i ove sezone ambiciozna momčad Mladosti koja ne samo da samostalno nastupa u IHL-u, nego je za slovensko prvenstvo prijavila i juniore koji na taj način imaju niz jakih utakmica koje ih pripremaju za seniorske izazove. Nakon dvije izgubljene godine u kojima je odigrao samo osam utakmica, Sisak bi u ovom prvenstvu konačno trebao početi koristiti dvoranu na Zibelu za što je i namijenjena, razvoj hokeja i hokejaške utakmice. U ovom prvenstvu po prvi put bi trebao nastupiti i klub Munja iz Zagreba. Poput Kune, i Munja je nastala kao inline klub no otkako je IIHF prestao podržavati inline hokej, entuzijazam za ovu inačicu hokeja je splasnuo među hrvatskim igračima koji su mahom nekadašnji ili sadašnji hokejaši na ledu. Po zadnjim saznanjima, za prvenstvo se prijavila i momčad Siscije koja je debitirala prošle sezone. Natjecanje će se odvijati dvokružno u deset kola, a prve četiri momčadi uvrstit će se u doigravanje.

Mladost je za prvenstvenu premijeru sa Siskom izvela jaki sastav bez obzira što je samo dan ranije igrala zahtjevnu utakmicu protiv Vojvodine. Trener Smerdelj je ipak poštedio neke igrače pa u momčadi nije bilo braniča Nikše Trstenjaka, Matošića ni Tome Trstenjaka, a izostali su i napadači Plahutar i Grgurić. Od prije u sastavu nije bilo vratara Štimca-Rojtinića, braniča Đereka ni napadača Martinića. "Mamuti" su ipak nastupili s puna četiri napada i tri branička para, jer su se u momčadi našli juniori Janjatović i Dabac Divić kao i veteran Ivšac. Budući da je iza Goršića bila zahtjevna utakmica IHL-a, između vratnica je stao još jedan juniorski čuvar mreže, Tomić.

Na drugoj strani Siščani su doputovali sa samo 12 igrača i dvojicom vratara. Novo ime među "vitezovima" je mladi Kanađanin Gabriel Belanger kojem je ovo prva sezona u Europi. Nakon stanke u prošloj sezoni, u momčad se vratio i napadač Branimir Rožanković. Najučinkovitiji napadači iz prošle sezone, Mateo Lončar i Ivan Stančić sa po 11 bodova su bili u sastavu kao i Dejan Dejanović koji je upisao devet bodova. Najistaknutiji branič, Matija Domitrović koji je prošle sezone postigao četiri boda, također je bio u momčadi. Najmlađi među Siščanima bio je napadač Tomislav Ličina koji je navršio dvadeset godina. Od njega je bilo mlađe čak osmorica igrača Mladosti što dovoljno svjedoči o ogromnoj praznini u sisačkom hokeju koja je posljedica loših uvjeta za razvoj hokeja prije izgradnje ledene dvorane.

RBA

 

limes plus gray