29
Mar

Juniori - prvaci Hrvatske

. Posted in Novosti

Tekst i ilustracija u cijelosti su preuzeti sa www.hrhokej.net. Autro: Drax

Juniori Mladosti pobijedili su Medveščaka i u trećoj utakmici finala doigravanja. "Mamuti" su bez ijednog poraza u doigravanju osvojili naslov prvaka, treći u zadnja četiri dovršena prvenstva. Za razliku od prve dvije utakmice u kojima je neizvjesnost potrajala, mladostaši nisu ostavili prostor ni za kakvu sumnju o ishodu. U prvih pet minuta postigli su dva pogotka, do sredine prve trećine su imali tri gola prednosti, a na prvi odmor su pošli s razlikom od četiri zgoditka. Medveščak se prvi put upisao u popis strijelaca kad je Mladost imala pet pogodaka na računu. Mladostaši su još četiri puta povećavali prednost prije nego što su "medvedi" krajem trećine smanjili zaostatak. Medveščak je u završnici susreta postigao i treći pogodak no priču o ovom prvenstvu zaključili su "mamuti" s još dva zgoditka za konačnih 11:3. Završetkom susreta Mladost je seniorskom naslovu u 2021. pribrojila i juniorski.

 

Medveščak mladi - Mladost 3:11 (0:4, 2:5, 1:2)

Zagreb, klizalište na Velesajmu, 18.3.2021.
Suci: Belić, Grozaj i Knez

Strijelci:

0:1 MLA Hanžek (Kramarić, Varga A.) 4'
0:2 MLA Kireta (Janjatović) 5'
0:3 MLA Idžan B. (Grgurić, Polović) 8'
0:4 MLA Grgurić 20'
0:5 MLA Idžan V. 26'
1:5 MED Dimitrijević 27'
1:6 MLA Đerek (Kramarić) 28'
1:7 MLA Čeak (Grgurić) 29'
1:8 MLA Idžan V. (Varga A.) 33'
1:9 MLA Goršić (Grgurić) 38'
2:9 MED Završki (Pejaković, Dimitrijević) 40' 
3:9 MED Baždar (Kašparek, Soldić) 56' SH1
3:10 MLA Idžan V. (Kramarić, Hanžek) 57' PP1
3:11 MLA Janjatović (Meničanin) 59'

Udarci na gol:
Medveščak 21
Mladost 46

Isključenja:
Medveščak 10 min
Mladost 8 min

Medveščak mladi: Mikulić, Marenić - Baždar, Završki, Dimitrijević, Joureau, Pejaković - Filipović, Bestić, Drugović, Kašparek, Soldić - Saletović, Belančić Farkaš, Kolombo, Kurjaković, Sirk - Valečić. Trener: Sertić

Mladost: Janjatović-Lončar, Krasić - Varga A., Đerek, Idžan V., Kramarić, Hanžek - Polović, Goršić, Grgurić, Idžan B., Ikanović Šilhan - Kireta, Šarčević, Čeak, Janjatović, Meničanin - Varga N., Ferenčak, Najdanović, Ruklić, Rimaj. Trener: Šakić 

Medveščak se nakon dva poraza u finalu doigravanja našao pod imperativom pobjede u svakoj idućoj utakmici. Za "medvede" je jedini put do pobjede vodio preko obrane koja je u posljednja tri susreta s Mladosti primila čak 20 pogodaka. Medveščak je svoj posljednji naslov osvojio 2019. upravo pobjedama u kojima bi "mamute" sveo na tri ili manje pogodaka, nerijetko zaključavši vlastita vrata protivničkim napadačima. Međutim, stručnom stožeru prvaka je teško bilo sastaviti obranu bez "Slovenaca" Čavlovića i Vukadina te Podboja Maroje. Cijela obrambena postava Medveščaka sastojala se od šestorice mlađih juniora kojima se u finalu priključio još jedan mlađi junior, prvi strijelac lige, Završki. Trener Sertić je za treću utakmicu pripremio iste tri navale kao i na prošloj utakmici što znači da nije mogao računati ni na Bebeka niti na Groznika. Između vratnica se ponovo našao Mikulić pred kojim je bio težak zadatak. Završki je s 30 bodova predvodio cijelu ligu, a slijedio ga je Dimitrijević s 24. Joureau je postigao 18 bodova, Filipović 14, Pejaković 12, a Bebek i Drugović po 11. Mikulić je skupio 86,52% obrana.

Mladost se nalazila u nadmoćnom položaju. "Mamuti" su uvjerljivo dobili obje finalne utakmice, slamajući protivnički otpor u posljednjoj trećini. Mladostaši su pokazali da ih ni zaostatak od dva gola ne može omesti u pobjedničkom pohodu. Najučinkovitiji su bili u napadu s čak 14 pogodaka u dvije utakmice. Mladost je podbacila u igri u obrani, ali je još uvijeka bila uspješnija od suparnika. Mladost je također ostala bez nekolicine "Slovenaca" poput napadača Bodiroge ili vratara Ždralovića, a tijekom finala otišao je i napadač Šimunković, dok se Mandušić ozlijedio. "Mamuti" su u trećoj utakmici isklizali u gotovo istom sastavu koji je slavio drugu finalnu pobjedu, uz dodataka napadača Ruklića. Premda su i mladostaši u svojim redovima imali sedmoricu mlađih juniora, oni su se odlično uklopili u već postojeći juniorski sastav unutar kojeg je bilo i nekoliko osvajača seniorskog naslova prvaka. Kramarić je bio na čelu klupskog poretka sa 16 bodova, jednim više od Hanžeka. Bruno Idžan je postigao 13 bodova, Ikanović Šilhan i Goršić po 11, a Vito Idžan 9. Janjatović-Lončar je zaustavio 88,16% udaraca.

Suparnici su ušli u treću finalnu utakmicu otvoreno, napadački. Mladost je zaprijetila već u prvoj minuti udarcem Vita Idžana s lijevog krila nakon čega smo vidjeli puno klizanja na obje strane, ali bez prigoda za pogotke. "Mamuti" su imali nešto više od igre no prvu iduću prigodu imao je Medveščak kad je Drugović udarcem iz sredine u trećoj minuti mogao dovesti "modre" u vodstvo. Pritisak "žutih" urodio je plodom u četvrtoj minuti. Vito Idžan je projurio po lijevom krilu, obišao vrata i vratio pak na plavu liniju do Andreja Varge. Branič Mladosti tuče prema vratima, a pak se od bloka odbio do Mikulića koji odbija pak do Hanžeka koji udarcem iskosa s desne strane pogađa mrežu.

Prvi pogodak na utakmici nije promijenio odnos snaga na ledu. I dalje se igralo otvoreno s inicijativom Mladosti. Na novi pogodak nije trebalo dugo čekati. Napad "žutih" je dugo trajao, a onda je Janjatović pucao iz sredine u petoj minuti. Pak je otišao pored vrata i stigao u desni kut do Čeaka. Napadač "žutih" je predao pak nadolazećem Rimaju koji iz kuta predaje pak Kireti koji je udarcem iz sredine iznenadio čuvara mreže "modrih". Medveščak se našao u nezavidnom položaju s dva gola manjka već u petoj minuti. Ako su "medvedi" i imali plan za zaustavljanje navale Mladosti, on je propao već u uvodnim minutama. Medveščaku je jedina utjeha mogla biti što je vremena za preokret bilo napretek.

Nakon uzbudljivog uvoda u utakmicu uslijedilo je zatišje od par minuta tijekom kojih se klizalo amo, tamo bez nekog učinka. "Medvedi" su u osmoj minuti pretrpjeli novi udarac. Grgurić je poveo napad od svojih vrata te je sa svoje plave linije dijagonalom pronašao Bruna Idžana koji ulazi u napadačku trećinu i udarcem iz sredine postiže pogodak. Mladost je sada imala tri pogotka prednosti i protivnika "na konopcima". Medveščak je morao nešto učiniti kako bi prekinuo zamah "žutih" ili priznati poraz već u prvoj trećini. "Mamuti" su nastavili s pritiskom ne bi li do kraja slomili otpor protivnika. Đerek je u desetoj minuti opalio s plave linije, a u nastavku akcije dalekometni udarac iskušao je i Andrej Varga. Mikulić je odbio udarac braniča "žutih", ali samo do Vita Idžana koji iz neposredne blizine bekhendom ne pogađa nebranjenu mrežu.

Isključenje Goršića u 11. minuti dalo je "modrima" priliku za popravak omjera. "Mamuti" su ubrzo iznijeli pak iz svoje trećine pa se Hanžek našao sam pred vratima. Mikulić je obranio i ovaj udarac kao i odbijanac Kramarića s lijeve strane. Mladostaši su potom odnijeli pak na svoju polovicu i držali igru pod kontrolom sve do završetka kazne. Nakon kratkotrajnog zatišja, "žuti" su se vratili u napad. Rimaj je zaprijetio udarcem iz sredine u 14. minuti, a minutu kasnije Mikulić brani i pokušaj Goršića s lijeve strane. Pritisak Mladosti doveo je do prekršaja Joureaua u 15. minuti.

"Modri" su brzo izbili pak iz svoje trećine pa se Dimitrijević u istoj minuti našao pred golom no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Mladostašima je trebalo neko vrijeme da ponovo uspostave igru u napadačkoj trećini. Bruno Idžan je u dva navrata tukao prema vratima, a Mikulić je u 17. minuti obranio i pokušaj Goršića. Snage su se ubrzo izjednačile no samo pola minute kasnije prekršaj Grgurića ostavlja "mamute" s igračem manje. Mladostaši su bez poteškoća održavali igru pod kontrolom tako da "modrima" nijednom nije pošlo za rukom zaprijetiti vrataru Mladosti. Kad je do kraja trećine ostalo samo minutu i pol, izbijen je pleksi iza vrata Medveščaka pa je sudac poslao obje momčadi u svlačionice.

"Žuti" su po povratku na led, bez poteškoća odradili posljednjih tridesetak sekundi kazne. Kad se činilo da se do kraja trećine više ništa ne stigne dogoditi, Andrej Varga je ispucao pak iz svoje trećine, a na plavoj liniji ga prihvaća Grgurić oslobađa se svog čuvara i izlazi sam pred gol. Napadač Mladosti nadmudrio je vratara "modrih" i iz neposredne blizine ugurao pak u gol. Trećina je ubrzo završila, a s njom i svaka neizvjesnost oko ishoda ove utakmice. Medveščak nije odigrao ništa u dvadeset minuta, a primio je čak četiri zgoditka. Ova momčad Mladosti to nikako nije mogla ispustiti u preostale dvije trećine, tako da je treneru Šakiću preostalo samo tražiti od svojih igrača da odigraju susret ozbiljno do kraja.

Obje su momčadi ušle otvoreno u drugi dio susreta. Kramarić je već u 21. minuti zaprijetio udarcem iz blizine, a minutu kasnije Mikulić brani i pokušaj Grgurića s lijevog krila. Goršić je malo kasnija gađao s desna no omjer se nije mijenjao. "Modri" uzvraćaju u idućem napadu preko Drugovića koji je tukao s desnog krila. Medveščak je u 23. minuti mogao smanjiti zaostatak kad je Završki udarcem iz sredine pogodio stativu. Mladost se potom vratila u ofanzivu pa se igralo na polovici "modrih". "Mamuti" su stvorili nekoliko poluprilika, a onda je u 25. minuti Hanžek pucao neometan iz sredine no Mikulić je odličnom obranom sačuvao svoju mrežu.

Kad je Kašparek u 26. minuti ispucao pak iz trećine, pogodio je Drugovića od kojeg se pak odbio do Vita Idžana. Napadač "žutih" se probio kroz dvojicu protivnika i izašao sam pred vrata gdje je obišao vratara i pogurnuo pak u gol. Medveščak je uzvratio minutu kasnije. Sirk je ispucao pak iz svoje trećine, a brzonogi Dimitrijević je dostigao pak u desnom kutu. Napadač "modrih" obišao je vrata i izašao na drugu stranu nakon čega udarcem iz okreta pogađa mrežu. Pejaković se odmah poslije bulija našao u prilici pred vratima Mladosti no Janjatović-Lončar je bio na mjestu. Mladost je u idućem napadu ponovo zatresla mrežu.

Kramarić je zaustavio ispucani pak na plavoj liniji te je krenuo po lijevom krilu nakon čega vraća pločicu na plavu liniju. Tu se našao Đerek koji je preciznim udarcem iz daljine svladao vratara "modrih" kojem je vidik zaklanjala velika skupina igrača obje momčadi pred golom. Razigrani "mamuti" nisu posustajali pa su već u 29. minuti ponovo zatresli mrežu. Grgurić je krenuo u napad po desnom krilu te proslijedio pak za Bruna Idžana. Mladi strijelac "žutih" ostao je bez paka nakon naleta Završkog no pak se odbio do Čeaka koji je udarcem s desnog krila iznenadio čuvara mreže Medveščaka.

Mladost je i dalje imala više od igre pa je stvarala prigode za povećanje vodstva. "Modri" su se ograničili na protunapade poput onog u 31. minuti kad je Dimitrijević izašao sam pred gol no Janjatović-Lončar je iz tog dvoboja izašao kao pobjednik. Nakon kraćeg zatišja, "mamuti" su ponovo povećali prednost. Završki je u 33. minuti zaustavio prodor Vita Idžana po desnom krilu i pokušao ispucati pak iz trećine. Andrej Varga je zaustavio pak i ponovo uposlio Vita Idžana. Napadač "žutih" se izvukao u sredinu i "šlencom" pogodio lijeve rašlje. Mladost je već dobila utakmicu i do kraja utakmice se samo trebala suzdržati od proslave naslova prvaka.

Kramarić je u idućem napadu zaprijetio bekhendom iz blizine, a u protunapad Medveščaka prekršajem zaustavlja Goršić. "Medvedi" su u dvije minute samo jednom zapucali prema vratima tako da mladostašima nije bilo teško obraniti se s igračem manje. Trener Šakić je iskoristio prvi prekid igre nakon izjednačenja snaga na ledu da iz igre povuče Janjatovića-Lončara. Po prvi put u doigravanju priliku za nastup je dobio Krasić. "Mamuti" su nastavili s pritiskom. Ikanović Šilhan je u 37. minuti tukao iz sredine no Mikulić je ovog puta bio siguran. "Modri" su malo kasnije upucali pak u napadačku trećinu no Goršić ga je zaustavio rukom. Branič "žutih" je potom uposlio Grgurića na desnom krilu koji mu nakon ulaska u napadačku trećinu ostavlja pak, Goršić ga potom "šlencom" sdesna zakucava u mrežu.

Mladost nije popuštala s pritiskom. Vratar "modrih" je u 39. minuti prvo zaustavio udarac Janjatovića izvana, a malo kasnije i pokušaj Čeaka iskosa s lijeve strane. Kad se već činilo da novih uzbuđenja neće biti prije odlaska na odmor, Medveščak je još jednom zatresao mrežu. Dimitrijević je poslao dugi pak niz ogradu po desnom krilu, a prihvatio ga je Pejaković i iz desnog kuta ubacio pred vrata gdje se našao usamljeni Završki i iz neposredne blizine svladao Krasića. Obje su momčadi do kraja trećine imale prilike promijeniti omjer no mreže se više nisu tresle. Do kraja prvenstva preostala je još samo jedna trećina, a "mamuti" su već mogli slaviti.

Medveščak je u posljednju trećinu ušao s Marenićem između vratnica. Novi čuvar mreže "modrih" se već u prvoj minuti na ledu suočio s nekoliko udaraca protivnika. Marenić je zaustavio pokušak Hanžeka iz neposredne blizine, a malo kasnije i opasan udarac Vita Idžana iz sredine. "Medvedi" su se u 42. minuti izvukli iz svoje trećine pa je Završki bio u prilici pucati iz sredine. Protunapad Mladosti je potom prekršajem zaustavio Baždar pa su "mamuti" imali igrača više. Zadovoljni visokim vodstvom, "žuti" se nisu istaknuli tijekom iduće dvije minute. Medveščak je ne samo sačuvao svoju mrežu, nego i udarcima Dimitrijevića i Pejakovića bio u prilici ublažiti poraz.

Dimitrijević je u 44. minuti još jednom zaposlio Krasića udarcem s desnog krila, a minutu kasnije Šarčević prekršajem zaustavlja još jedan protunapad "modrih". Završki je udarcem s plave linije pokušao na brzinu iskoristiti brojčanu prednost. Krasić je bio siguran kao i njegov kolega Marenić na drugoj strani kad mu je malo kasnije Rimaj izašao sam pred gol. Mladost je do kraja kazne držala igru pod kontrolom tako da novih prigoda nije bilo ni na jednoj strani. "Mamuti" su odmah po izjednačenju snaga na ledu preuzeli inicijativu. U kratkom su roku stvorili nekoliko prilika od kojih je najizgledniju imao Bruno Idžan koji je u 48. minuti udarcem iz sredine pogodio stativu.

Prekršaj Saletovića je malo kasnije ostavio "medvede" s igračem manje, a Goršić je zbog ozljede morao napustiti igru. Mladost ni ovog puta nije bila previše opasna po vrata Medveščaka. Tek su Hanžek i Kireta pokušajima izvana natjerali Marenića na intervenciju u posljednjim sekundama kazne. Suparnici su po izjednačenju snaga na ledu nastavili s obostrano otvorenom igrom u kojoj su "mamuti" bili nešto aktivniji. Valečić je u 53. minuti napravio prekršaj pa je Mladost ponovo imala brojčanu prednost. "Modri" su se isprva dobro branili, a onda je počela baražna paljba mladostaša. Kramarić je u 55. minuti pucao iz blizine, ali je Marenić bio na mjestu. Grgurić je zaprijetio minutu kasnije udarcem iz sredine, a Polović dalekometnim projektilom.

Medveščak se i po četvrti put obranio s igračem manje, ali je u istoj minuti na klupu za kažnjene morao sjesti Dimitrijević. Mladost tim trenucima viša nije vodila računa o konačnoj razlici što su "medvedi" znali iskoristiti pa su u 56. minuti smanjili zaostatak s igračem manje. Soldić je na desnom krilu spriječio "žute" da ispucaju pak, nakon čega ga vraća na plavu liniju do Baždara. Branič Medveščaka je spustio pak sve do Kašpareka u desnom kutu koji vraća pak u sredinu odakle Baždar udarcem iz prve pogađa mrežu. "Mamuti" nisu htjeli tako završiti utakmicu pa su na led vratili udarne snage.

Marenić je u 57. minuti u kratkom razmaku obranio udarce Hanžeka iz sredine i Vita Idžana iz blizine, ali je prije istjeka kazne ipak morao vaditi pak iz mreže. Nikola Varga je s plave linije spustio pak u desni kut gdje ga prihvaća Kramarić i odlazi iza gola u lijevi kut. Kapetan "žutih" je potom uposlio usamljenog Vita Idžana pred vratima koji obilazi vratara i upotpunjuje hat trick. Završnica dvoboja protekla je u znaku "žutih" koji su u 59. minuti postavili konačnih 11:3. Čeak je iz lijevog kuta vratio pak na plavu liniju odakle Nikola Varga tuče pored gola. Pak je u desnom kutu prihvatio Janjatović te je otklizao unatrag po desnom krilu. Napadač Mladosti potom odigrava dupli pas s Meničaninom iza gola nakon čega preciznim udarcem sdesna pogađa mrežu.

Mladostaši su počeli slaviti i prije nego što su posljednje sekunde dvoboja istekle. Pred vratima Krasića okupilo se "žuto" klupko proslavljajući naslov prvaka koji su pod vodstvom trenera Marka Šakića osvojili: Luka Bodiroga, Janko Brukec, Bruno Čeak, Fran Debeljak, Luka Đerek, Petar Ferenčak, Roko Goršić, Luka Grgurić, Lovro Hanžek, Bruno Idžan, Vito Idžan, Jan Ikanović-Šilhan, Jan Janjatović, Teo Janjatović-Lončar, Vitar Kireta, Dominik Kokorić, Nikola Kramarić, Jurica Krasić, Matej Mandušić, Dominik Meničanin, Josip Najdanović, Josip Petan, Rene Rimaj, Lenard Robin Ruklić, Mihael Šarčević, Martin Šimunković, Erik Tukulj, Andrej Varga, Nikola Varga i Omar Ždralović.

Najuspješniji vratar prvenstva bio je Teo Janjatović-Lončar, a najučinkovitiji igrač Fran Završki. Za najkorisnijeg igrača redovnog dijela prvenstva proglašen je Antonio Joureau, a za doigravanje Nikola Kramarić.

Hrvatski je hokej, u jednoj od najtežih sezona od sticanja nezavisnosti, uspio privesti i drugo prvenstvo do sportskog završetka. Natjecanje je formalno trajalo čak pet mjeseci, ali su pandemija, potresi i nedostatak leda ograničili ukupni broj odigranih utakmica na samo 18. Najmanje je odigrao Sisak, svega sedam, a najviše Mladost 11. Prvenstvo Zagreba odigrano tijekom stanke uzrokovane potresom u Banovini, hrvatski su juniori imali prilike odigrati po još tri utakmice svaki. Unatoč malom broju utakmica, ove smo sezone imali prilike gledati nešto bolji hokej od onoga čemu smo se mogli nadati početkom sezone, jer je pandemija na dulje vrijeme zaustavila juniorski hokej u Sloveniji, a i šire, pa se velik broj igrača koji su tamo trenirali i igrali privremeno vratio na domaći led pomoći svojim matičnim klubovima. Budući da se od srca nadamo da iduće sezone nećemo imati poteškoća uzrokovanih pandemijom, bilo bi sjajno kad bi barem dijelu mladih hokejaša mogli ponuditi podjednake uvjete za razvoj kakve imaju kod susjeda.

Mladost je uvjerljivo došla do naslova prvaka, bez ijednog poraza u doigravanju. "Mamuti" su znali imati kriznih trenutaka tijekom pohoda na naslov, posebice u prvoj finalnoj utakmici no sve su poteškoće rješavali u hodu. Momčad je na svojoj strani imala i kvalitetu u vidu igrača koji su dali nezanemariv doprinos u osvajanju seniorskog naslova, ali i širinu koja je omogućavala treneru Šakiću da bilo koju od tri petorke može poslati na led protiv udarnih snaga protivnika. Igra Mladosti se više temeljila na učinkovitom napadu od kojeg se uvijek moglo očekivati da će postići pogodak više od protivnika, ali su mladostaši znali stisnuti i u obrani kad je trebalo, naročito s igračem manje. Osvajanjem juniorskog naslova prvaka, od nastupa u mlađim uzrastima oprostilo se brojno i zlatom okićeno godište 2002., koje je podizalo pobjednički pehar kao izlazno godište u svakom od uzrasta. U novoj sezoni seniorima će se pridružiti Brukec, Đerek, Hanžek, Ikanović Šilhan, Janjatović, Kramarić, Krasić, Ruklić i Andrej Varga. Koliko će na kvaliteti i širini time dobiti prva momčad, toliko će izgubiti juniori no na svijetu stalna samo mijena jest pa će se u klubu zasigurno nastojati što bolje pripremiti za predstojeću sezonu, a u školi hokeja dodatno prionuti poslu kako bi stvorili nove prvake.

Medveščak nije bio favorit u finalnom dvoboju, ali je dao sve od sebe ne bi li izveo podvig ili barem otežao mladostašima put do naslova. "Medvedi" su i u prvoj i u drugoj utakmici imali svoje trenutke "ponosa i slave" kad se činilo da bi mogli ugrabiti pokoju pobjedu. Međutim, ni u prvoj niti u drugoj utakmici nisu mogli svih šezdeset minuta parirati suparniku koji je u većem dijelu dvoboja bio nadmoćan na ledu. Iz momčadi odlaze Mikulić, Groznik, Joureau i Podboj Maroja što će se osjetiti no glavnina sastava ostaje na okupu. Medveščak je s izlaznim godištem 2003. osvajao naslove u mlađim kadetima, kadetima i mlađim juniorima pa će zasigurno već iduće sezone nastojati vratiti juniorski naslov u svoje ruke.

RBA

 

limes plus gray