12
Jul

Akademski hockey klub Mladost

. Posted in O klubu

hak mladostDavne 1946. godine 21. siječnja prof. Dragutin Karlek Fridrich, jedno od najpopularnijih športskih imena Zagreba obavijestio je Upravu društva "Mladost" da je sve spremno za početak rada sekcije hokeja na ledu. Momčad već pomalo vježba i u četvrtak će, 24. siječnja 1946. godine nastupiti protiv reprezentacije Zagreba na klizalištu na Savi. Igralište još nije uređeno za hokej, to se predviđa za iduću godinu. Time će se stvoriti uvjeti za međufakultetsko natjecanje. Tako je bilo na početku.

Napredak je bio virtuozan i 1947. i 1949. godine Akademski hokej klub "Mladost" osvaja prvo mjesto na prvenstvu Jugoslavije. Hokejaši na ledu bili su uz to sedam puta prvaci Hrvatske.
Napredak i rezultati održavali su hokejaše na samom vrhu sve do 1961. godine - do otvorenja klizališta s umjetnim ledom na Šalati u kasnu jesen 1961. godine. Kasnije su samo tri puta "mladostaši" prvaci Hrvatske. Čim je počela "profesionalizacija" u tom športu, a to je bilo vrlo brzo (poslije II. svjetskog rata, osnivanjem beogradskog "Partizana"), "Mladost" više nije imala izgleda da opstane u toj konkurenciji.

U siječnju 1946. godine u kvalifikacijama za državno prvenstvo, ujedno i na prvenstvu Hrvatske "Mladost" je pobijedila prvo "Akademičar" s 11:0, a kasnije u dva susreta u Varaždinu i Zagrebu (na Savi) "Tekstilac" s 6:3 i 9:2.

Momčad AHKL "Mladost" 1970.Članovi te prve momčadi "Mladosti" su bili: Weiner, Donoval, Bosilj, Đan Tomić, M. Pfaff, David, Uršić, Vrančić, Miočka, Mirtl i Stipetić. Dvije prijateljske utakmice igrale su se u Ljubljani s tamošnjim "Udarnikom" 3:3 i 1:3. Potom je leda nestalo...bilo je to 1946. U tadašnjem FOZ (Fiskulturni savez Zagreba) 1946-1949. predsjednik odbora za hokej je član "Mladosti" Vladimir Šuput, a tehnički referent Đan Tomić.

Slijedeća sezona 1947. imala je čak 28 "ledenih dana". Mladost je osvojila prvenstvo Hrvatske. Pobjedilo se "Tekstilac" iz Varaždina s 4:0, a potom "Naprijed" iz Siska s 9:1.

Naslov prvaka Jugoslavije 1947. godine na turniru u Ljubljani osvojili su ovi igrači: Weiner, Donoval, Bosilj, Tomić, Miočka, Stipetić, Mirtl, David, Hočevar i Marić. Te iste 1947. godine "Mladost" je prvak Hrvatske po drugi puta. U Zagrebu se stvara konkurencija osnivanjem Hokej kluba "Zagreb", a u Beogradu se osniva "Partizan" koji počinje dovlačiti najbolje hokejaše iz hrvatskih klubova Siska, Varaždina i Zagreba, a kasnije i Karlovca. Tako se kvaliteta okupila u "Partizanu".

Na drugom prvenstvu Jugoslavije održanom 25-28. veljače 1948. "Mladost" nije nastupila. Zapravo, prvenstvo se višekratno odgađalo jer nije bilo leda. "Mladost" je otišla na kraću turneju u Čehoslovačku, a kod kuće je potom "krenuo led"...Ujesen 1948. godine u zemlju se vraća dosta iseljenih u Kanadu. U "Mladost" pristupaju najprije četiri, a poslije još tri momka, sve sinovi naših iseljenika, mladići između 17 i 19 godina. Svi sasvim solidni, a poneki i za naše prilike sjajni hokejaši. To su bili braća Frenk i Toni Radošević, Steve i Joe Butorac, pa Tomi Majnarić i najbolji među njima Milan Pataran.

Godine 1949, iako je "Mladost" izgubila u prvenstvu od "Partizana" s 3:6, ali pobijedila "Ljubljanu" s 6:1 "Mladost" je po drugi puta prvak Jugoslavije. Uz Kanadsku "četvorku" braću Radošević, Majnarića i Patarana igrali su još vratar Weiner, Donoval, Stefan, Bosilj, Uršić, Miočka i Tomić. U momčadi "Partizana" igraju Zagrepčani David, Kovačević i Stipetić; Varaždinci Cerinski, Muvrin i Renaud; Karlovčanin Vrabec, pa Sisčanin Oliver Pötzl, jedan Slovenac Luce Žitnik, te jedan Beograđanin vratar Milan Dušanović.

Slijedeće 1950. godine "Mladost" je prvak Hrvatske, ali radi pomanjkanja leda, pa niti "državnog" na Šalati, teško je slijediti rezultate drugih u boljim uvjetima. Godine 1951. na prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani "Mladost" je druga nakon pobjede nad "Zagrebom" s 11:6 i "Ljubljane" s 6:3, ali izgubljene utakmice od "Partizana" s 0:6. Te godine Kanađani su se vratili preko oceana.

Za reprezentaciju Jugoslavije na Prvenstvu Svijeta u Parizu 1951. igrali su: Tomić, Miočka i Uršić.

Dalja kronologija rezultata AHK "Mladost" izgledala je ovako:

Na prvenstvu Jugoslavije 1952. "Mladost" je zauzela 4. mjesto, što je i posljednje. Zime su vrlo nepovoljne i led se zadržao vrlo kratko. Više se trenira izvan zemlje gdje ima umjetnog leda.

Godine 1953. prvenstvo Jugoslavije je u Zagrebu za A grupu od 23. do 25. siječnja "Mladost" je trećeplasirana iza "Partizana" i "Zagreba". Ukupan broj učesnika je 11, što je rekordno za državna prvenstva. Na slijedećem, VII. po redu prvenstvu, hokejaši "Mladosti" su na 4. mjestu, kao i 1955 godine, održanom na prvenstvu u Beogradu od 2. do 6. veljače 1955. godine. Godine 1953. otvorena su umjetna klizališta u Jesenicama i Beogradu, što je na kraju uvjetovalo i daljim zaostajanjem naših hokejaša.

Na IX. prvenstvu Jugoslavije održanom od 25-29. siječnja 1956. godine u Jesenicama "Mladost" je posljednja, bez osvojenog boda. U momčadi su Weiner, (Perković), Donoval, Miočka, Šimunić, Uršić, Štefan, Đurić, Tomić, Kumar i Harjaček.

Kroz čitavo vrijeme klub su vodili (klizači i hokejaši zajedno) Vladimir Šuput i Ante Škrtić. Trener hokejaša je čitavo vrijeme Jovan "Đan" Tomić.

Već 1955. godine zagrebačkom se hokeju pišu crni dani. "Mladost" napuštaju četvorica najboljih igrača: Uršić, Miočka, Štefan i Tomić. Dva odlaze u "Zagreb" kako bi se tamo koncentrirala kvaliteta. Plan se doduše, ali ne i bez poteškoća, realizirao. "Zagreb" je krajem siječnja 1956. u Jesenicama na PJ prvak države. "Mladost" je posljednja na 6. mjestu. To je početak kraja našeg kluba. U momčadi su igrali: Perković, Donoval, Šimunić, Trajber, Jurišić, Mirko Krajačić, Harjaček, Kovačević, Rašidagić i Rožić. Na prvenstvu Hrvatske 1956. "Mladost" je druga, ali s obzirom na nastup "Zagreba" izvan konkurencije, mi smo ipak prvaci. Malo kasnije, u svibnju 1956., umro je Vladimir Šuput, dugogodišnji predsjednik kluba. Nije dočekao svoju i našu želju da Zagreb dobije umjetni led.

Prvenstvo Hrvatske 1957. je u Jesenicama, gdje je "Mladost" treća iza "Zagreba" i "Drvodjelca" iz Varaždina. Međutim, i "Zagreb" se raspada i ne sudjeluje na PJ.

1958. godine u Zagrebu nema tko napraviti led. Nema novaca. Isto je i u Varaždinu, Sisku i Karlovcu. Hrvatska nema predstavnika na PJ, koje po prvi puta osvajaju "Jesenice".

U 1959. "Mladosti" nigdje nema. U1960. u utakmici za prvenstvo Hrvatske "Zagreb" u Karlovcu pobjeđuje "Mladost" s 13:5. Imena naših igrača: Draženović, Krajačić, Belić, Okerić, Sandalj, Šepić, Marek, Anžel, Blažić, Veselić i Brnić.

Za većinu ovih podataka zaslužan je Ivica Donoval, igrač AHK "Mladost", trener generacija mladih igrača "Mladosti" i "Medveščaka", voditelj hokejaških škola koje su ranije radile, pogotovo od 1961. godine kad je Zagreb dobio umjetni led na Šalati. Prema podacima Ivice Donovala hokejaši su nastupali i na utakmicama hokeja na koturaljkama na prvenstvu Jugoslavije, između 1951. i 1960. godine. "Mladost" je igrala 1958. i plasirala se iza "Cementa" i "Pule" i zauzela treće mjesto ispred riječkog "V. Lenca". Igrali su: Draženović, Cobalti, M. Sandalj, Krajačić, Šimunić, Anžel i Boris Pavlenić. Povremeno su igrali Delić, Tomić, Miočka i Đurić.

Tek 1962. godine juniori "Mladosti" pobjeđuju "Segestu" zatim "Medveščak" i osvajaju prvenstvo Hrvatske. Tada su igrali: Sinanović, Palačak, Veselić, Ulrich, Zajec, Idjojtić, Milin, Arch, Richter, Pecelji i M. Šurina. Trener je Mirko "Mrkva" Krajačić. Na seniorskom prvenstvu izgubljena je utakmica s "Medveščakom". Igrali su: Draženović, Sinanović, Krajačić, Petrović, Okerić, S. i M. Šurina, Marek, Anžel, Ulrich, Šiber i Zajec. U sezoni 1964/65, nakon osvojenog prvenstva Hrvatske ponovo su u saveznoj ligi. Međutim, zauzeli su posljednje mjesto s 14 poraza u 14 utakmica.

U jesen 1965. u kvalifikacijama za nastup na državnom prvenstvu 1966. izgubljene su tri utakmice i ponovno nisu u ligi najboljih.

Od 1960. godine predsjednik kluba je Vjekoslav Viličić, sve do 1965. kada napušta klub radi odlaska iz Zagreba. Novi je predsjednik Radovan Lipovšak. Na glavnoj skupštini 1966. godine dolazi do odvajanja klizanja od hokeja na ledu. Nakon razdvajanja predsjednik kluba hokejaša je Mito Lopac koji ima za suradnike Marijana Mihajlovića, Zlatka Grgeca, Ivicu Hegediša, Rudolfa Stipića, Branka Harjačeka, Mirka Krajačića, Marinka Bralića i Mihaela Ulricha.

Prije početka sezone 1968/69 tehnički referent je Marijan Mihajlović, tajnik Ivica Hegediš, a trener Bendik.

Poslije 20 godina 1969. kao vođa puta, Ivica Donoval ponovno vodi momčad u Čehoslovačku. Kakva je bila snaga te momčadi, evo zgodnog podatka. Prije putovanja momčad gubi od "Jesenica" s 25:1.

Prolazi vrijeme a, ASD "Mladost" ima i dalje hokej na ledu. U klubu igraju mladići čiji nivo nikad ne prelazi osrednje karakteristike. U međurepubličkoj ligi zapad 3. veljače 1985. godine u zagrebačkom Domu sportova, na svojem ledu, "Mladost" gubi od sisačke INE s 3:9. Poslije 11. kola između sedam momčadi "Mladost" je na zadnjem mjestu s osvojena 3 boda. Evo imena igrača: Lončar, Šarić, Njegovan, Varga, Vrsaljko, Kapec, Fuček, Tadić, Starčević, Šurina, Šegota, Brenčun, Draganić, Lukačić, Matanović, Rosandić i Jovanović.

1986. godine u natjecanju hrvatsko - slovenske lige "Mladost" gubi od "Triglava" s 2:12. U 11 nastupa jednako je i poraza.

Tijekom 1986. godine AHKL "Mladost" istupa iz ASD "Mladost" i nastavlja karijeru pod imenom KHL "Mladost" - Zagreb.

RBA

 

limes plus gray